Plus - potražite stare fotke s ljetovanja

OTKRIVENA FORMULA SAVRŠENOG BRONDE TONA: I kako furati Rachel frizuru kada se pojave prve sijede?

Lena Ivanović
07.10.2023.

Zašto je pametno frizeru donijeti fotografiju s ljetovanja kada ste bili mali, što je to ‘money peace’ i koje šifre boja trebate naučiti napamet ako želite postići look vječnog ljeta u kosi?

Kada su producenti serije ‘Prijatelji’ davne 1994. okupili tim iz snova i snimili prve epizode, tjedan dana prije nego što je serija prikazana na malim ekranima rekli su glumcima – ‘Evo vam novci, odite u Las Vegas, dobro se zabavite, radite što god vam drago i zapamtite da će vam to biti posljednji bezbrižni i nesputani provod.’ No kako stvari stoje stilist Jennifer Aniston nije imao tako efektnu rečenicu, niti je u svom salonu mogao predvidjeti kako će i ‘Rachel frizura’ postati podjednako slavna kao i njena genijalna vlasnica.

The Rachel frizura

‘The Rachel je stvorena za otprilike šest sati’, izjavio je kasnije frizer Justin Anderson iz salona Chris McMillan. ‘Prvo sam Jennifer promijenio boju; spustio sam njezinu osnovnu nijansu sa srednje smeđe na bronde, a ne bi li dodatno istaknuo pokret i život frizure na kraju sam dodao suptilne pramenove.’ Nakon tretmana u trajanju od kojih desetak epizoda Jennifer je izašla na ulicu, a kako stvari stoje, njena frizura se nije zadovoljila samo s jednom provodom u Las Vegasu nego je doslovce obišla svijet.

I doista, kada bismo morali brojati koliko je puta od te davne 1994. godine do danas netko ušao u frizerski salon i zatražio ‘Rachel’, vjerojatno bismo se morali uhvatiti za rub bazena i pustiti hladnu vodu. No lako je reći Rachel, ali kako je tako precizno nijansirano izvesti. Pa to je kao da dođete u kafić i umjesto da naručite Coca Colu kažete konobaru neka vam smiksa jednu Colu.

Imamo formulu za Rachel frizuru

Na prvi pogled stvar i nije tako komplicirana jer imate osnovnu smeđu boju prošaranu zlatnim pramenovima. U slučaju slavne glumice linija uz lice je napravljena u pjeskovitoj nijansi kako bi istaknula boju očiju i omekšala njen grčki ten. No na drugi pogled, vrlo je teško pogoditi baš u zlatnu žicu. Stoga, za sve one koji i dalje inzistiraju na točnoj formuli – Jennifer je godinama koristila L’Oreal Professionnel Richesse Coloration u nijansama 6N i 8.3 kako bi postigla savršeno živahnu, zlatno plavu nijansu te Paul Mitchell Shines 9Y kako bi kosi podarila savršen sjaj.

No tko kaže da će vam direktni copy-paste stajati, vara se. Stoga je puno mudrije kod frizera umjesto fotke Jennifer Aniston donijeti koju staru fotografiju s ljetovanja na kojoj se dobro vidi koliko vam kosa prirodno može posvijetliti od sunca i koja je to nijansa za pramenove. I taman kada je vaš frizer pronašao vašu idealnu formulu, na kosi ste primijetili prve sijede vlasi. I što sada?

Nova pravila za sijedu kosu, ili?

Ako ćete povećati broj pramenova ispast ćete previše plavi. S druge strane, ako odaberete tamnije nijanse, brže ćete se morati farbati. Srećom, tu je Tracey Cunninghamm, još jedna holivudska koloristica s impresivnim popisom klijenata – od Jennifer Lopez preko Emme Stone do Shakire, koja nije za tu varijantu da kosu bojite u smeđe pa onda na nju stavite par pramenova nego predlaže obrnutu taktiku – da prvo stavite pramenove, a potom tonirate kosu u željenu boju.

‘Toniranje ima tu prednost jer se boja s vremenom ispire dok izrast raste, a ne stvara se tako očiti svijetli rub. No, druge strane, kada imate pramenove znajte da kosa nikada neće izgledati monotono, nego će imati dubinu. No kada smo već kod specijalnih trikova, radije se pozabavite okvirom vašeg lica’, savjetuje Tracey. Naime, tanke vlasi oko lica obično jače upijaju boju nego ostale vlasi i brže postaju tamnije nego što bismo možda željeli. Stoga je poželjno taj dio tonirati za čak dvije nijanse svjetlije jer ćete tako dobiti nježni ‘money piece look’. Tako profesionalci poput Tracey Cunningham zovu svijetle pramenove oko lica jer vaša frizura izgleda vrlo skupo, a ne kao da ste otišli u prvi dućan i sami se ofarbali.

Formula za J. Lo pramenove

No kada smo već kod dućana, ako želite kopirati u nijansu J.Lo boje, znajte da diva koristi sljedeće formule: Redken chromatics 8n+7n>20vol za baznu boju, dok za liniju uz lice koristite 7n/1/2+6nw/1/2>10vol. I ne zaboravite premazati korijena s Redken Shade EQ Demi-Permanent Hair Gloss u nijansama 09nb + 08gg, koje stoje svega pet minuta prije ispiranja.

No kako bi sunce u kosu što duže trajalo (i dobro prekrivalo vaše sijede) Tracey Cunningham preporučuje upotrebu blagog šampona za obojenu kosu te da izbjegavate pranje kose pretoplom vodom jer ona otvara folikulu kose i ispire pigmente. A za ostatak prirodnog i nonšalantnog looka te novu fotku kojom ćete oduševiti vašeg frizera neka se pobrine Sunce.

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.