Oči lovca i oči plijena

HUNTER EYES: Zašto su muškarci postali opsjednuti očima koje podsjećaju na opasnu mačku koja vreba plijen

Nika Kovačić
20.08.2023.

U prošlom stoljeću svijet se zanosio očima Bette Davis te uzdisao zbog pogleda Lauren Bacall, no kako stvari stoje, ove godine je pojam ‘lovačke oči’ uzeo svu mušku pažnju svijeta. Istražili smo zašto nas gotovo svi TikTok trendovi vraćaju u srednji vijek. Točnije rečeno – u razdoblje kada je muškarac bio lovac

Zumirate li malo bolje trendove na internetu, morat ćete malo jače otvoriti oči ne biste li shvatili novi trend, točnije rečeno ‘hunter eyes’ koji je pregledan 49,6 milijuna puta na TikToku. Imaju ih navodno svi živi koji su vam se sviđali godinama – i Robert Pattinson, Chris Hemsworth, ali i David Gandy i Brad Pitt. Još uvijek ne znate o čemu pišemo jer nikada niste ni mislili da je tajna njihove privlačnosti u određenom kutu pregiba kapaka te koliko su im oči duboko usađene u lice, a kamoli u nečemu što bi se zvalo lovačke oči?

Jesu li oči lovca doista presudan faktor muževnosti?

No, tako je to kada pojedinci previše vremena provode na društvenim mrežama i pred očima im svakodnevno preleti na tisuće lice. U nekom trenu se vjerojatno počnu pitati – pa u čemu je dovraga razlika da se David više sviđa ljudima nego ja? No ova bizarna ideja uopće nije nova jer izraz lovačke oči potječe iz online blackpill and lookism zajednica, koje isto previše vremena provode nad toksičnim i stereotipnim idejama pa tako i ovoj koja kaže da se ženama više sviđaju muškarci s izrazito muževnim karakteristikama. Čitaj – visoki, širokih ramena, strukturirane čeljusti i s očima koje podsjećaju na opasne mačke poput leoparda ili tigra, dok su na dnu ljestvice poželjnih frajera oni s očima srne.

‘Naučite se smijati samo očima, a ne cijelim licem’

No da je ovaj suludi trend doista uzeo maha, svjedoči i podatak da je bizarne savjete kako postići takav look u videu ‘Glow up tips for boys‘ pogledalo više od tri milijuna zainteresiranih koji žele znati gdje kako pozicionirati jezik na nepcu ne biste li imali muževniju čeljust, zašto bi se trebali naučiti smijati samo očima, a ne cijelim licem te kako je moguće vježbama mišića lica dobiti mačkaste oči. Uostalom, i statistike govore da je operacija kapaka među pet najtraženijih zahvata estetske kirurgije među muškarcima te da je sve više zahtjeva koji žele samo jedno – povratak muževnosti.

Kad autsajderi iz kluba ‘Oči plijena’ uzvrate udarac

Ne znamo za vas, ali nama se čini da nas sve više TikTok trendova želi vratiti u srednji vijek – od ThatGirl trenda pa do hunter eyes. Možda su muškarci doista preozbiljno shvatili priču s Kenom u Barbie filmu te one sjajne promotivne majice ‘Bored of the Patriarchy‘, tako da su trenutno sve naše nade, ali i oči usmjerene u mladog Timothéeja Chalameta, kojeg svijet i dalje obožava, iako ima oči tužne srne. A još da mu se pridruže i ostali muškarci koji nemaju oči lovca kao što su Jake Gyllenhaal, Orlando Bloom, Jaret Leto – ‘oči plijena’ bi doista mogle poraziti sve lovce ovoga svijeta.

Uostalom, tko još ima toliko vremena provoditi na svim vježbama i zahvatima optimizacije i usporedbama koje ničemu ne vode. Srećom, uvijek postoji i ona najjeftinija verzija koja vrlo uspješno rješava baš sve probleme pa tako i ovaj, a koja kaže – jednostavno, naučite prihvatiti sami sebe. Pa makar morali i škiljiti.

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.