teorija i praksa boja

KOJA JE VAŠA PALETA: Jeste li ljeto, zima ili proljeće?

Kristina Stakor
30.07.2023.

Volimo nositi boje, a u moru trendova koji se pojavljuju svake godine, kako odrediti onaj koji nam najbolje odgovara? Stručnjaci sugeriraju jedan vrlo jednostavan test

Bilo da se radi o aktualnom trendu „tihog luksuza“ i pedeset nijansi krem koji on donosi ili Bottega zelenoj otprije par sezona, nijedna od tih boja na meni ne izgleda nimalo luksuzno, čak niti trendi, nego ostavlja dojam kao da je netko isisao život iz mene.

S druge strane narančasta, bordo i tamnija zelena imaju suprotan učinak: kada ih nosim izgledam mlađe, energičnije i osjećam se kao milijun dolara čak i u onoj haljini od 20$. Naravno, kod nekih je to sasvim drugačije pa narančasta nikako nije njihova boja, no kako to odrediti?

Određivanje palete

Koja boja će nam najbolje pristajati ovisi i o našoj boji kose i očiju, no prije svega o podtonu naše kože, a on može biti topao, hladan ili neutralan. Kako ga prepoznati? Postoji nekoliko načina.

Možete uzeti komad bijelog papira i držati ga uz lice te usporediti s kožom. Izgleda li uz njega žućkasto ili zelenkasto, imate topliji ton. Ako je više ružičast ili plavičast, onda spadate u hladni podton, a sivkasti znači da ste neutralnog podtona.

Drugi način jest pogledati vene: plave ili ljubičaste ukazuju na hladni podton, zeleni na topli, a nešto između – neutralni.

Što nositi

Osobe toplijeg tona izgledat će „na svom terenu“ u bojama poput žute, bordo, sa zlatnim nakitom, ali bit će interesantne i tople zelene i plave poput maslinaste, smeđe, no hladne ljubičaste i safirno plave mogle bi izgled učiniti umornijim.

Suprotno vrijedi za one s hladnim podtonom, kojima se preporučuju kraljevski i tamnoplava, safirna, boje lavande i hladna ružičasta. Neutralni podton zasjat će u bojama kave, žada, zagasitim tonovima i crnoj, dok će vas jarki tonovi „progutati“.

Koja je vaša sezona

Postoje i daljnje distinkcije koje se uspoređuju s godišnjim dobima: proljeće su osobe sa svijetlom kosom i očima te toplim podtonom, ljeto s hladnim podtonom, jesen karakteriziraju tamne oči i kosa s toplim podtonovima, dok zima ima hladan.

Kao primjer celebova koji mogu biti referentna točka za ovu teoriju „proljetnog“ tipa navode se Kate Hudson, Taylor Swift, Blake Lively, „ljeto“ su Reese Witherspoon, Margot Robbie, Cate Blanchett, Jennifer Aniston Bella Hadid i Kate Middleton. Debra Messing, Natalie Portman i Gal Gadot su jesenski tipovi, a zimski Sandra Bullock, Anne Hathaway, Mila Kunis…

Najbolji način da provjerimo koje su to boje koje nam najbolje pristaju jest eksperiment: sljedeći put kada idete u shopping, zanemarite trendove i izađite iz svoje zone komfora pa u kabinu za presvlačenje ponesite komade s najrazličitijih dijelova spektra i odredite koji vam osvijetle lice, a uz koje vaši podočnjaci dolaze do izražaja.

Ako se ispostavi da vaša omiljena boja nije i vaš najbolji prijatelj, ne znači da morate zaboraviti na nju: i dalje se može uklopiti u look kroz modne dodatke poput torbice ili cipela.

Naslovni vizual: Shutterstock

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.