Kravata više nije samo muška stvar!

VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKU MODU: Ili kako je kravata postala ponovo moćna na valu power dressinga

Aleksandra Orlić
12.01.2024.

Kako se kravata ugurala na sve važne modne revije i postala tako važan i moćan modni statement jer doslovce da nema dizajnera koji ju nije uvrstio u svoje kolekcije – od Valentina do Hermèsa

Kada smo u 25. Izdanju MOOD portala kojeg smo posvetili pitanjima identiteta sastavili upitnik koji bi nas trebao natjerati da malo bolje promislimo o svojim prioritetima, stvarnim željama i potrebama, jedno od pitanja je bilo – odijevate li se za sebe, za posao koji imate ili za posao koji želite? Jer činjenica je da smo tijekom godina srušili mnoge predrasude, tabue i očekivanja – riješili smo se korzeta, spalili grudnjake, odbacili kravate, uveli pravilo da petkom možemo dolaziti na posao kako god želimo, pa čak i u odjeći koju ne bismo možda odabrali ni za udaljenu plažu.

Dress for success

I tko se sada još može sjetiti da je prije četrdeset godina autor John T. Molloy savjetovao ženama da kao pravi odgovor zaokruže pojam – dress for success. U prijevodu – da se na poslu što češće pojavljuju u odijelima jer će na taj način brže steći autoritet, poštovanje i moć. Možda se ne sjećate tko je bio Molloy, no zasigurno ste negdje naletjeli na stare fotke na kojima su ovjekovječeni blejzeri s preširokim ramenima. Ili ste barem gledali sjajan film ‘Annie Hall’  (1977.) i Diane Keaton vam je održala mini-tečaj kako nositi kravatu sa stilom.

Pitanje ravnopravnosti spolova je i dalje aktualno

Četrdeset godina kasnije izgleda da se stari odgovor na pitanje – kako da se odijevamo morao izvući ponovo na svjetlo dana ne bismo li svijet podsjetili, posebno kada je riječ o radnim mjestima, na pitanja ravnopravnosti spolova. Možda je i to razlog zašto dizajneri sada najavljuju novu eru moćnog odijevanja, a u prvi plan su stavili modernizirane kostime, odijela na pruge, jaka ramena i tako moćan modni dodatak – kravatu.

Iako je velik broj dizajnera posegnuo za klasičnom kombinacijom koju bi odobrio i James Bpnd – kombinacijom crne i bijele, tu su i nešto suvremenija rješenja. Modna kuća Hermès predlaže da ih uskladite s bojom vaše kožne košulje, a uvijek elegantni Valentino da ih nosite uz haljinu. Eto konačno i vizualnog odgovora kako se odijevati. Pa naravno, za sebe, ali i posao koji želimo.

Naslovna fotografija: Valentino

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.