Kravata više nije samo muška stvar!

VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKU MODU: Ili kako je kravata postala ponovo moćna na valu power dressinga

Aleksandra Orlić
12.01.2024.

Kako se kravata ugurala na sve važne modne revije i postala tako važan i moćan modni statement jer doslovce da nema dizajnera koji ju nije uvrstio u svoje kolekcije – od Valentina do Hermèsa

Kada smo u 25. Izdanju MOOD portala kojeg smo posvetili pitanjima identiteta sastavili upitnik koji bi nas trebao natjerati da malo bolje promislimo o svojim prioritetima, stvarnim željama i potrebama, jedno od pitanja je bilo – odijevate li se za sebe, za posao koji imate ili za posao koji želite? Jer činjenica je da smo tijekom godina srušili mnoge predrasude, tabue i očekivanja – riješili smo se korzeta, spalili grudnjake, odbacili kravate, uveli pravilo da petkom možemo dolaziti na posao kako god želimo, pa čak i u odjeći koju ne bismo možda odabrali ni za udaljenu plažu.

Dress for success

I tko se sada još može sjetiti da je prije četrdeset godina autor John T. Molloy savjetovao ženama da kao pravi odgovor zaokruže pojam – dress for success. U prijevodu – da se na poslu što češće pojavljuju u odijelima jer će na taj način brže steći autoritet, poštovanje i moć. Možda se ne sjećate tko je bio Molloy, no zasigurno ste negdje naletjeli na stare fotke na kojima su ovjekovječeni blejzeri s preširokim ramenima. Ili ste barem gledali sjajan film ‘Annie Hall’  (1977.) i Diane Keaton vam je održala mini-tečaj kako nositi kravatu sa stilom.

Pitanje ravnopravnosti spolova je i dalje aktualno

Četrdeset godina kasnije izgleda da se stari odgovor na pitanje – kako da se odijevamo morao izvući ponovo na svjetlo dana ne bismo li svijet podsjetili, posebno kada je riječ o radnim mjestima, na pitanja ravnopravnosti spolova. Možda je i to razlog zašto dizajneri sada najavljuju novu eru moćnog odijevanja, a u prvi plan su stavili modernizirane kostime, odijela na pruge, jaka ramena i tako moćan modni dodatak – kravatu.

Iako je velik broj dizajnera posegnuo za klasičnom kombinacijom koju bi odobrio i James Bpnd – kombinacijom crne i bijele, tu su i nešto suvremenija rješenja. Modna kuća Hermès predlaže da ih uskladite s bojom vaše kožne košulje, a uvijek elegantni Valentino da ih nosite uz haljinu. Eto konačno i vizualnog odgovora kako se odijevati. Pa naravno, za sebe, ali i posao koji želimo.

Naslovna fotografija: Valentino

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.