GOOGLE SHOPPING: Kada algoritam odabere naušnice na klipsu prema vašoj prošlosti guglanja

Aleksandra Orlić
29.10.2023.

U osamdesetima i devedesetima naušnice na klipsu su bile ogroman hit, a onda su netragom nestale i rijetko gdje ih se moglo naći. No, sada su se vratile jače no ikada. Doduše imaju novo ime – statement nakit, a budući da je ponuda poveća – možda je najbolje pitati Google Shopping da nam predloži par modela. Kad već znaju štošta o našim ljubavima i povijesti pretraživanja

Sjećate se vjerojatno svoje bliže ili dalje prošlosti kada su naušnice na klipsu bile jako popularne? Pravilo je bilo sljedeće – što je žena moćnija, to je bila bolje odjevena, a na ušima je imala gigantske naušnice, a kada bi morala obaviti neki važan telefonski razgovor skinula bi tu naušnicu s uha i prislonila telefon na uho. Redatelji su posebno voljeli ovu scenu jer je bila tako dramatična i govorila je filmskim jezikom nešto kao – “Moramo razgovarati!”

Decentni nakit voli layering

A onda su gigantske naušnice u bojama, zlatu, lažnim draguljima otišle u podrum. Zajedno s jastučićima na ramenima, strogim kostimićima i natapiranim frizurama te prepustile mjesta decentnom nakitu – tankom prstenju, narukvicama prijateljstva na končiće, lančićima s imenom. A u slučaju da ste htjeli malo naglasiti sjaja, izveli biste layering nakita.

Ma i bolje da su otišle kada su od njih uši tako boljele, pomislila sam prvog dana u osnovnoj kada sam skupila hrabrosti pištoljem probušiti uši. Doduše, dva puta sam došla u filigranski dućan i dva puta se okrenula na petama i vratila, a onda sam treći put skupila hrabrosti da zatvorim oči te istrpim tu sekundu bola. No, moj put s naušnicama kroz uho je, patetično rečeno, doista bio posut trnjem, jer moje uši su ih odbijale.

Foto: Nordstorm

Kada tijelo želi samo zlatno i dijamante

U prijevodu, ponašale su se kao kakva princeza na zrnu graška i govorile –” Za mene ne dolazi ništa u obzir osim najfinijeg zlata i dijamanata.” Zaboravi odmah svu onu cool i povoljnu bižuteriju. A to znači da su mi se rupice na ušima nekoliko puta tijekom života zatvorile te da sam svaki put morala skupljati hrabrost za ponovno bušenje ušiju.

Ne znamo što bi na sve to rekla naušnice na klipse kojih sam se tu i tamo sjetila? Vjerojatno su se negdje slatko smijale, uživajući u slatkoj osveti, jer malo je bilo dućana gdje ste ih mogli naći. Srećom, vremena su se promijenila. Ili je bolje reći – nenadano smo se sjetili kakvo blago imamo u podrumima pa su tako konačno i stare klipse izašle na svjetlo dana. Doduše, sada se zovu statement klipse, a ovaj put imaju i nešto bolju strategiju.

Skompale su se s Google Shoppingom, a to sada znači da će pronaći put do vaših ušiju preko algoritama pa nek ih svi oni koji su ih davnih dana otpisali potraže. Drugim riječima, Google će vam prema vašoj povijesti pretraživanja predložiti pravi model za vaše uši. Drage naušnice na klipsu, rado bismo s vama opet obnovile vezu. A iz naše povijesti pretraživanja lijepo vidite da vas nismo zaboravile i da smo vas tražile… A ovo je prijedlog naušnica na klipsu za MOOD redakciju…

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.