Jutro kasnije look

BEAUTY TREND: Netko ga zove umorni, a mi ga zovemo sneni pogled romantičara

Nika Kovačić
09.02.2024.

Paralelno uz povratak indie sleaze trenda na beauty scenu se vratio i prirodan izgled koji uključuje prirodan izgled te ne tako savršen make up

Sjećate li se one prastare epizode ‘Seksa i grada’ kada Carrie mora dati intervju na temu kako žive 40-godišnjakinje u New Yorku pa ponosno ode na kiosk i uplaši se sama sebe – raščupana kosa, lagano razmrljani make up i podočnjaci do poda, jer urednici su smatrali da ta fotka najbolje dočarava uzbudljiv život solera. Ta, tko se ne bi uplašio kada su nam godinama govorili da je potrebno imati odmoran pogled i velike oči, a u torbici smo nosili takav arsenal kojim bismo mogli zakamuflirati one izdajničke tragove prethodne zabave, a prema kojima bi i najveći mađioničar bio samo šeprtljavi amater.

Velike oči Jane Birkin

Uostalom, sjećate se kako je svojedobno i Jane Birkin, it djevojka koja nikada nije izašla iz mode, a koja je bila poznata po svojem nonšalantnom stilu, hedonizmu i prekrasnim velikim očima, priznala da bi prva stvar koju bi ujutro napravila čim bi se probudila ta da kradomice ode u kupaonicu i uz pomoć tuša, maskare i olovki za oči (među kojima se posebno isticala ona bijela koju je nanosila u unutarnji dio donjeg kapka) iscrta još veće oči.

Resting Bitch Face

Uostalom, Hollywood je već odavno napravio nekoliko mitova pa smo tako obožavali velike oči Bette Davis ili pogled Lauren Bacall (navodno je nastao zbog silne treme na prvom kastingu). A ne bismo li i sami postigli određeni look, posezali smo za brojnim beauty rekvizitima – od maski protiv podočnjaka do umjetnih trepavica i sjajila koja su na pravi način reflektirala svjetlost. Ok, tu i tamo bi se pojavio koji alternativni pravac poput recimo Resting Bitch Facea koji bismo mogli opisati nešto kao namrgođeni izraz u stilu ne da mi se ništa, a koji je očito poslužio kao kontra-udarac vječno nasmijanoj Barbie grimasi.

Prirodan look

No kada je i taj izraz lica postao previše popularan na Instagramu, kao niša se pojavio i ugly beauty trend koji je propagirala Julia Fox. No ako ćemo iskreno, iako je povremeno zabavan i koristan, i taj ugly beauty trend je zahtijevao gotovo više truda od onoga tzv. savršenog. A onda se, negdje uz veliki povratak party girl trenda (koji se po novome zove i indie sleaze) progurao i onaj prirodan look, a za kojeg sve do sada baš i nije bilo puno mjesta. Nema što, Pamela Anderson je učinila svoje s hrabrim istupima u javnosti bez trunka šminke, a ostalo su preuzele Billie Eilish, Emma Chamberlain i Lily-Rose Depp.

Iskren osmijeh nikada ne izlazi iz mode

Naime, prema stručnim analizama beauty urednika, sve tri navedene djevojke imaju nešto zajedničko. Pogled koji varira negdje između umora ili dosade. Blago arogantan, a opet – jako pristupačan i nekako ranjiv. I dovoljno drugačiji i opušten da se proglasi cool. No ono najljepše, u svemu tome nema nekih velikih uputa ni kako ga izvesti, a ni kako oponašati. A sve što je potrebno je malo pudera i korektora te puno više maskare i sjenila na oba kapka. I najbitnije – nesputana zabava i ples do jutra, sve s ciljem da se i make up blago razmaže. Ako prilikom povrataka kuća ugledate nekoga tko vas želi snimiti, slobodno se nasmiješite od uha do uha, jer iskrena emocija nikada nije ni izašla iz mode, ma što vam uporno govorili Instagram stručnjaci.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.