Benjamin Button za kožu

ZAŠTO SU SVI LUDI ZA BAKUCHIOLOM: Smatrajte ga biljnom verzijom retinola

Nika Kovačić
24.09.2023.

Osim ako ne živite u pećini, sigurno ste čuli za retinol, sastojak koji zovemo “Benjamin Button za kožu”. Naime, on izglađuje sitne bore, smanjuje vidljivost tamnih mrlja i sužava pore, ali nažalost, ima i neke nuspojave. Mnogi ne mogu koristiti retinol jer imaju preosjetljivu kožu ili ne mogu podnijeti njegovu nuspojavu, a to je isušivanje kože. A znate li što gotovo svi mogu podnijeti?

Bakuchiol. Smatrajte ga biljnom verzijom retinola bez nuspojava. Kao i retinol, i bakuchiol potiče staničnu obnovu i proizvodnju kolagena (što vam daje lijepu blistavost), a smatramo da je to najbolje što se dogodilo u svijetu clean kozmetike u posljednje vrijeme. Evo što trebate znati prije nego što ga stavite u košaricu i kliknete “kupi”.

Kako smo nanovo otkrili bakuchiol 2007. godine

Bakuchiol ulje dolazi iz biljke babchi, koja se naziva i Psoralea Corylifolia. Biljka je tradicionalno korištena u ajurvedskoj medicini u Aziji. Iako je bakuchiol kao prirodni sastojak postojao stoljećima, zanimanje je za njega počelo rasti posljednjih godina, Naime, prva znanstvena istraživanja o bakuchiolu u kontekstu njege kože i dermatologije datiraju iz 2007. godine kada su istraživači počeli proučavati njegove antioksidativne i antiinflamatorne karakteristike. Ono što čini bachuhiol posebnim je njegova sposobnost da djeluje kao antioksidans i protuupalno sredstvo, a to znači da bakuchiol pomaže organizmu da se bori protiv slobodnih radikala i štetnih supstanci koje mogu oštetiti stanice i ubrzati starenje.

Može se koristiti i dva puta dnevno, svaki dan

Za razliku od retinola, na bakuchiol se koža ne mora postupno navikavati, ne reagira loše u kombinaciji sa suncem i dovoljno je blag za korištenje 24/7.

Dobro funkcionira uz druge proizvode

Da, a to uključuje i preparate s kiselinama, pa i s retinolom (ako ste se već navukli na njega). Zapravo, bakuchiol dobro funkcionira sa svim sastojcima koje već koristite.

Sjajan je za problematičnu kožu s aknama

Baš zato što potiče obnovu stanica kože, bakuchiol održava pore čistima i sprečava izbijanje akni. Osim toga, pomaže u smanjenju tamnih mrlja koje akne mogu prouzročiti na koži. A ovo su naši favoriti.

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.