NIJE VOĆE, NIJE JAJE: Znate li koja je najzdravija namirnica na svijetu, a rijetko ju jedemo?

Lena Ivanović
05.11.2023.

I najljepša vijest, ne morate izdvajati puno love za nju, jer je doslovce možete uzgajati na vlastitom prozoru

Da je njezin život bajka kladimo se da bi bila Pepeljuga, jer toliko je vrijedna, prelijepa, a opet… Malo tko je uopće primjećuje u svojoj blizini. Posebice od kada je svijet upoznao sve one namirnice koje se takmiče u čudnim i egzotičnim imenima kao što su açaí bobice, chia sjemenke, goji… Bez panike, nećete morati proći sedam brda i dolina, a kamoli staklenu cipelicu isprobati na stotinama krivih namirnica, jer ona je tu u vašoj blizi, a najljepša je vijest ta da možda raste i u vašem vrtu ili čak na balkonu. Dame i gospodo, apsolutna pobjednica u istraživanju u kojem je sudjelovalo 41 vrsta namirnica, a koje je stručni žiri strogo ocjenjivao je potočarka.

Foto: Unsplash


Samo jedan kriterij – ima li namirnica svih 17 ključnih hranjivih tvari?

S ukupnim rezultatom – savršenih 100 potočarka je pobijedila i kineski kupus (91,99), blitvu (89,27) i ciklu (87,08), špinat (86,43) te radič (73,36). A to znači da bi sada neki sportski komentator naše drago voće proglasio najvećim tragičarom, jer je zauzelo vrlo malo bodova. Primjerice, limun je dobio samo 18,72 od mogućih 100 bodova. No, ima i gorih luzera jer su tako primjerice bobice još gore prošle. Razlog tome je to što se bobice, iako bogate sekundarnim fitokemikalijama, ne smatraju esencijalnim hranjivim tvarima koje imaju zaštitna ili preventivna svojstva.

Pa dobro što ima naša apsolutna pobjednica, a da nema konkurencija i kakvo je to bilo istraživanje? Bez hejtanja, molim, jer nisu prošli vaši favoriti s tanjura. Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta William Paterson u New Jerseyju, a prilikom bodovanja jako se pazilo na to ima li namirnica svih 17 ključnih hranjivih tvari s liste preporučenih vrijednosti za dnevnu prehranu.

Foto: Unsplash

A koja namirnica se može pohvaliti takvom snagom kao potočarka jer ne samo što sadrži veliku količinu željeza, kalcija i vitamina C, nego ova biljka ima još 14 važnih vitamina, minerala, antioksidansa i sekundarnih fitokemikalija. Vitamini A i C štite od infekcija i korisni su za imunološki sustav. Kalcij, kalij i magnezij su esencijalni za zdrav razvoj kostiju i mišića, a vitamin K čak može spriječiti oštećenje stanica u mozgu. Osim toga, antioksidansi u potočarki štite DNA od oštećenja i mogu smanjiti rizik od različitih vrsta raka.

Eto, sada više uopće nema dileme što treba što češće uvrstiti u svoje jelovnike. Ok, malo smo se zaletjeli, jer jedna dilema još uvijek postoji, a to je pitanje – želite li u dućanu izdvojiti svega euro ili dva za ovu supermoćnu namirnicu ili ćete je radije uzgajati na vlastitom prozoru. A sada konačno i znamo odgovor na pitanje – može li se išta pametno kupiti za jedan euro.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.