Dozvola za kasni obrok?

SAVRŠEN TAJMING ZA VEČERU: Ne pitajte kada ćete jesti, nego kada idete spavati

Nika Kovačić
05.01.2024.

U kakvoj su vezi vrijeme odlaska na spavanje i večera te koji je dobar ritam između osjećaja gladi i sitosti?

Priznajte, i vi ste sada dobro otvorili oči jer se nadate da će članak biti o tome kako su kineski nutricionisti otkrili dobru čuvanu tajnu – skriveni sat u koji možete jesti što god vam drago i ništa se ne udebljati. No prava je istina da savršen tajming za doručak, ručak i večeru gotovo da ne postoji, jer on ovisi o svakoj pojedinoj osobi, kaže Vanessa Rissetto, nutricionistica i izvršna direktorica web stranice Culina Health na kojoj korisnike savjetuje o prehrani.

Idealno je jesti svaka tri do četiri sata, s dvosatnim do trosatnim vremenskim prozorom prije spavanja.

Uhvati ritam

Foto: Unsplash

No to ne znači da ne postoje neke glavne smjernice ili je bolje reći – pravi ritam između spavanja i doručka i večere. Naime, Vanessa Rissetto preporučuje da prvi obrok uzmete tek dva sata nakon buđenja. Iako studije ukazuju da je večera između 17 i 19 sati općenito korisna za opće zdravlje, nemojte si razbijati glavu ako se ne uspijete držati tog rasporeda. Glavno je da nakon zadnjeg obroka budete budni još tri sata. Ali kada se sve zbroji, puno je bitnije redovito jesti tijekom cijelog dana. Po mogućnosti, bilo bi idealno kada bi ritam između osjećaja gladi i sitosti bio tri do četiri sata.

Foto: Unsplash+

Zdrave odluke

No važnije od vremena večere je donošenje zdravih odluka. Zdrava večera povezana je s mnogim prednostima, uključujući stabilnu razinu šećera u krvi, održavanje tjelesne težine i bolji san. A to znači – ako ste propustili ‘idealno vrijeme’ za jelo, bolje je jesti kasno uvečer nego uopće, zaključuje nutricionistkinja. Hm, znači li to da konačno imamo dozvolu za kolače u ponoć i gledanje filmova do tri?


Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.