Bube su u glavi

JESTE LI ČULI ZA FENOMEN ANTS: Ili kako vam mravi mogu pomoći da se riješite negativnih misli u glavi?

Lena Ivanović
09.02.2024.

Ako želite biti uspješni na TikToku – morate u nazivu upotrijebiti neko voće ili barem životinje. Evo kako je psiholog Joseph Nucci s konceptom ANTs (automatic negative thoughts) srušio staru ideju Sigmunda Freuda koja je tvrdila da su misli kao vrh ledenjaka

Sigurno ste nekad čuli za onu zaraznu pjesmu iz devedesetih ‘Bube u glavi’ koju je tako uvjerljivo pjevala Tajči. No što kada devedesete prođu, a s njim i vaš pubertet, a vi i dalje imate osjećaj da imate ‘bube u glavi’? A netko se uza sve to još sjetio ponovo sve te pjesme iz devedesetih učiniti tako popularnima. Srećom, nismo sami jer i psihoterapeut Joseph Nucci je nedavno na jednom od brojnih videa na TikToku progovorio o konceptu ‘mrava’, čime je zapravo srušio staru ideju Sigmunda Freuda zvanu vrh ledenjaka.

Kako su mravi srušili Freudov koncept ledenjaka

O čemu je riječ? Naime, sve do nedavno, jako puno ljudi se brinulo zbog svojih misli, posebice onih negativnih i škakljivih koje vam ne daju mira, baš poput buba i mrava. Uostalom, i Sigmund Freud je tvrdio da su misli samo vrh sante leda te itekako povezane s onim nesvjesnim te da bismo doista trebali duboko zaroniti u sebe ako ih se mislimo riješiti.

Foto: Unsplash

A možete li sada dozvati u vaš um negativne misli koje nisu istinite?

No onda se pojavio psiholog Aaron Beck koji je poželio srušiti taj koncept sante leda te je svoje pacijente doslovce navodio da razmišljaju upravo o svim onim depresivnim i negativnim mislima koje nisu istinite. I znate što? Bilo ih je doslovce kao mrava. Dolazile su u misli bez nekoga reda i razloga, migoljile, nervirale nas, škakljale, a da naprosto nisu imale nikakve veze s nečim što nas je uistinu mučilo.

Pa ako je tako lako dozvati neke lude bube u našu glavu, pomislio je i Joseph Nucci, ne bismo li ih se isto tako lako mogli i riješiti. Kroz jedno uho unutra, kroz drugo van. Doslovno. Da ih naprosto otresemo sa sebe kao što činimo, recimo, na plaži. I tako se rodila ideja koja je eksplodirala na TikToku o tome kako bismo svoje negativne misli (automatic negative thoughts, kratica ANTs) doista mogli tretirati kao mrave.

Čitaj kritički ih sagledati i jednostavno otpisati. Ili jednostavno pustiti Tajčin evergreen te mantrati njene stihove: Bube su u glavi, to su godine, Bube su u glavi, stotine, Bube su u glavi, proći će i to, Ne, nije ništa opasno. No ako i dalje ništa ne pomaže, uvijek možete posegnuti i za 14 kremšnita.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

A medalja za izvanredan trud?

Zadnjim snagama ste se dovukli na posao i odradili taj gadan sastanak ili konferenciju i sada možete očekujete kakvo odlikovanje za herojski čin. Sorry, ali ništa od nagrada, jer jedino što možete dobiti je službena potvrda da bolujete od prezentizma. Ili stručno rečeno – prisilnog prisustva na poslu

Šezdesete, stižeeeemooo!

Svijet umjetnosti i medija pun je knjiga, filmova, serija u kojima se sve ono ključno događa u dvadesetima, dok s tri banke nastupa neka vrsta šutnje ili rutine po načelu – što si napravio, napravio si. No stigli su zanimljivi rezultati jednog psihološkog istraživanja zbog kojih ćemo na naše bake i djedove gledati posve drugim očima…

Pravo značenje odmora

Godišnji je napokon stigao, a vi se naprosto ne možete isključiti i pustiti mozak na pašu? Evo kako ne upasti u tu zamku

IMPULZIVAN SHOPPING?

Gospođa na blagajni provlači vašu karticu drugi put, treći… Za to vrijeme ekipa u redu iza vas već nestrpljivo lupa nogom, nakašljava se, a vi žalite što niste ponijeli majicu s kapuljačom na glavi.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.