Bube su u glavi

JESTE LI ČULI ZA FENOMEN ANTS: Ili kako vam mravi mogu pomoći da se riješite negativnih misli u glavi?

Lena Ivanović
09.02.2024.

Ako želite biti uspješni na TikToku – morate u nazivu upotrijebiti neko voće ili barem životinje. Evo kako je psiholog Joseph Nucci s konceptom ANTs (automatic negative thoughts) srušio staru ideju Sigmunda Freuda koja je tvrdila da su misli kao vrh ledenjaka

Sigurno ste nekad čuli za onu zaraznu pjesmu iz devedesetih ‘Bube u glavi’ koju je tako uvjerljivo pjevala Tajči. No što kada devedesete prođu, a s njim i vaš pubertet, a vi i dalje imate osjećaj da imate ‘bube u glavi’? A netko se uza sve to još sjetio ponovo sve te pjesme iz devedesetih učiniti tako popularnima. Srećom, nismo sami jer i psihoterapeut Joseph Nucci je nedavno na jednom od brojnih videa na TikToku progovorio o konceptu ‘mrava’, čime je zapravo srušio staru ideju Sigmunda Freuda zvanu vrh ledenjaka.

Kako su mravi srušili Freudov koncept ledenjaka

O čemu je riječ? Naime, sve do nedavno, jako puno ljudi se brinulo zbog svojih misli, posebice onih negativnih i škakljivih koje vam ne daju mira, baš poput buba i mrava. Uostalom, i Sigmund Freud je tvrdio da su misli samo vrh sante leda te itekako povezane s onim nesvjesnim te da bismo doista trebali duboko zaroniti u sebe ako ih se mislimo riješiti.

Foto: Unsplash

A možete li sada dozvati u vaš um negativne misli koje nisu istinite?

No onda se pojavio psiholog Aaron Beck koji je poželio srušiti taj koncept sante leda te je svoje pacijente doslovce navodio da razmišljaju upravo o svim onim depresivnim i negativnim mislima koje nisu istinite. I znate što? Bilo ih je doslovce kao mrava. Dolazile su u misli bez nekoga reda i razloga, migoljile, nervirale nas, škakljale, a da naprosto nisu imale nikakve veze s nečim što nas je uistinu mučilo.

Pa ako je tako lako dozvati neke lude bube u našu glavu, pomislio je i Joseph Nucci, ne bismo li ih se isto tako lako mogli i riješiti. Kroz jedno uho unutra, kroz drugo van. Doslovno. Da ih naprosto otresemo sa sebe kao što činimo, recimo, na plaži. I tako se rodila ideja koja je eksplodirala na TikToku o tome kako bismo svoje negativne misli (automatic negative thoughts, kratica ANTs) doista mogli tretirati kao mrave.

Čitaj kritički ih sagledati i jednostavno otpisati. Ili jednostavno pustiti Tajčin evergreen te mantrati njene stihove: Bube su u glavi, to su godine, Bube su u glavi, stotine, Bube su u glavi, proći će i to, Ne, nije ništa opasno. No ako i dalje ništa ne pomaže, uvijek možete posegnuti i za 14 kremšnita.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.