Teče li u Italiji možda vrijeme na neki usporen način, ne znamo, ali činjenica je da je Francesco Cirillo osamdesetih godina prošlog stoljeća smislio super način kako malo bolje kontrolirati vrijeme. Naravno, uz pomoć tajmera za kuhinju u obliku rajčice. Ideja je bila jednostavna: koristiti tajmer kako bi se radilo u intenzivnim intervalima, obično 25 minuta, nakon čega slijedi kratka pauza od 5 minuta. Nakon četiri ciklusa, slijedi duža pauza od 15 do 30 minuta. Što reći, nego – nakon povratka s godišnjeg ovaj recept će nam biti i više nego potreban.
Postavite cilj: Odredite što želite postići tijekom Pomodoro ciklusa. Naravno, cilj može biti i fokusirano čitati stare članke na MOOD portalu.
Postavite tajmer: Postavite tajmer na 25 minuta, jer slijedi Pomodoro ciklus intenzivne koncentracije.
Fokus, fokus, fokus: Tijekom 25-minutnog ciklusa posvetite se samo jednom zadatku. Isključite ometajuće faktore poput mobilnih uređaja ili društvenih mreža.
Pauza: Nakon završetka Pomodoro ciklusa, uzmite kratku pauzu od 5 minuta. Prošetajte, protegnite se ili se jednostavno opustite.
Svaka 4 Pomodora, jedna duga pauza: Nakon četiri završena Pomodoro ciklusa, uzmite dužu pauzu od 15 do 30 minuta. To je vrijeme za opuštanje i regeneraciju.
Rezultat: Svaki put kad završite Pomodoro, označite ga na papiru ili aplikaciji. Ili zašto ne, nagradite se rajčicom. To će vam pomoći da pratite svoj napredak i ne poludite od spoznaje da je vrijeme počelo tako ubrzano teći.
Naslovna fotografija: Unsplash+