Duboko disanje i duboki razgovori

ŽIVJELI SU DUGO I SRETNO: 7 važnih osobina za sretan odnos

Tamara Radan
22.12.2023.

Život nije Instagram, ali jednom kada skinete ružičaste naočale, možda možete provjeriti imate li ove ključne sastojke za sretnu vezu.

Postavljanje jasnih granica

Znate one situacije kada vam nešto nije po volji ali odlučite progutati to što vas uistinu smeta, a onda sve eskalira na petom stupnju nakon kojeg više nema povratka, a partner vas pita zašto mu ranije niste rekli da vas nešto smeta. Granice služe vlastitoj zaštiti, ali i da ne upadnete u neugodne situacije pune stresa, straha i napetosti.

Održavanje komunikacije

Jasno, kada ste dugo s nekim u vezi imate osjećaj da ga možete čitati – ne kao otvorenu knjigu nego kao slikovnicu. No, zašto onda tako velik broj pojedinaca šuti? Pogotovo kada je riječ o lošim osjećajima, sumnjama i strahovima. Oni koji žele dugoročnu sreću u svojim vezama trebali bi razviti naviku razgovaranja o vlastitim osjećajima – i to iskreno, transparentno i s puno poštovanja.

Empatično slušanje

Postoji jedna igrica za parove koju terapeuti primjenjuju ne bi li pomogli parovima u empatičnom slušanju, a onda ide ovako – jedna osoba predstavi svoj problem, a druga osoba ga mora ponoviti (naravno na svoj način), ne bi li dokazala da je uistinu i shvatila ono što joj partner govori. Bonus ove igrice je taj da i osoba koju nešto tišti odjednom može drugačije sagledati svoj problem.

Foto: Unsplash+

Provodite vrijeme zajedno

Kažu da je Madonnin rokovnik pun stavki u trajanju od 15 minuta do pola sata u kojima piše – ‘Vrijeme s djecom, vrijeme s partnerom, vrijeme s frendicom’. Ma koliko bili u frci s vremenom nemojte zanemariti svog partnera, misleći da ćete mu se jednom posvetiti pošteno kada budete imali viška vremena.

Budite zahvalni i furajte pozitivu

‘Jedna kriva riječ i ode sve u bunar’ – tim je riječima moj frend opisivao burnu ljubavnu vezu sa svojom partnericom. Naravno da svi imaju loše dane, no umjesto da odmah počnete vašu vezu bojiti crnim nijansama radije se fokusirate na one lijepe trenutke i što vam je sve pozitivno donijela vaša veza.

Foto: Unsplash’

Međusobna podrška

Tko ima veću plaću, tko ima bolji faks, više followera – posve je nebitno o čemu je riječ, no nije tajna da se ponekad pojedinci u vezi osjećaju manje uspješnim ili ne dopuštaju svom partneru da zablista. Kad druga osoba nešto postigne, trebali bismo joj dati prostora da zasja – i posvetiti pažnju koju zaslužuje.

Ostanite smireni

I za kraj, najveći test – kako sačuvati živce i razum kada vas nešto izbaci iz takta. Hoćete li primjenjivati metodu da se naglo prestajete dopisivati, jer znate da će prepisaka eskalirati, otići na zrak, čak ili odmah pokrenuti aplikaciju za duboko disanje – posve je svejedno. No jedan od glavnih ključeva sreća znači i to da trebate znati kada i kako stati na ludu loptu.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.