Razgovori sa strancima

ISPOVIJED NEZNANCU: Zašto se lakše otvaramo strancima nego prijateljima i partnerima

Tamara Radan
15.10.2023.

Suosjećamo s konobarima i barmenima koji su se naslušali svakojakih priča, no priznajemo da ima nešto jako privlačno u ideji da otkrijemo potpunim strancima nešto što nas muči. Dobrodošli na ples u kojem se slučajno sreću ranjivost i anonimnost.

Ako ste jedna od onih osoba koja uvijek zatvori oči u autobusu, avionu ili vlaku, čisto kao znak ‘Ne smetaj’ (kada već nemate onu oznaku iz hotela koju ponosno možete ostaviti na bravi), vjerojatno ste mislili da ste spašeni od tuđih priča. Ali što kada tuđi razgovori dopiru tako dobro do vas, čak i kada sjedite na kraju aviona, a turbulencije su užasne. Znate o čemu pričamo. O intimnim ispovijedima potpunih stranaca i razgovorima koji su tako neobični, zanimljivi i povrh svega iskreni da biste se najradije i okrenuli da vidite lica tih hrabrih sudionika razgovora koji se bez problema otvaraju, kao da nisu ni svjesni da ih sluša još trideset slučajnih putnika.

Pa ionako ga više nikad neću vidjeti

Pa ipak, zašto se to događa da se na nekim suludim mjestima bez problema otvaramo potpunim neznancima, a svom psihologu smo pola toga zatajili, iako ga masno plaćamo. Računica je jednostavna – vi ste upravo navukli plašt anonimnosti, razgovor s potpunih strancem donosi osjećaj relativne sigurnosti, a kod kuće možete ostaviti sav onaj teret prošlosti, bivših grešaka, projekcija budućnosti koje inače nosite sa sobom. Uostalom, ne morate se brinuti da ćete opteretiti i zabrinuti drugu osobu.

Foto: Unsplash+

Nove perspektive i friški savjeti

Da, ovdje mislimo na sve one divne i suosjećajne ljude koji su nakon otkaza svaki dan redovito odlazili u zoološki vrt ili u duge šetnje šoping centrima, samo da ne bi zabrinuli svoje roditelje. No, kada potpunom strancu kažete u kakvoj se gabuli nalazite, što ste sve zeznuli i što planirate poduzeti, uvijek možete računati na besplatan savjet i neku posve drugu perspektivu. Jer čovjek vas vidi prvi put, nema blage veze gdje ste bili, što radite, a ni kamo idete, no ako mu ukratko prepričate vaš problem, njegova perspektiva može biti posve drugačija od vaše.

Foto: Unsplash+

Utjeha foruma i Reddita

No, čak i da svog sugovornika toliko šokirate, uvijek možete odmahnuti rukom i reći – ‘Pa, ionako ga više nikada neću sresti.’ To je ukratko i razlog zašto sve više korisnika društvenih mreža utjehu prolazi u grupama na forumima i Redditu. Za razliku od Instagrama i Twittera, gdje se izmišljamo u događajima svojih života kako bismo se činili “cool”, “sretnima” i “inteligentnima” svojim pratiteljima, na Redditu smo puno autentičniji i puno lakše iznosimo svoje probleme i stvari koje nas muče.

Stoga, sljedeći put kada vas nešto tišti, možda ne bi bilo loše priključiti se nekoj grupi ili otvoriti oči u prijevoznom sredstvu i upustiti se u koji razgovor s neznancem. I toplo se nadati da niste naletjeli na spisateljicu Rachel Cusk, a čije su knjige tako maestralno sazdane od slučajnih razgovora sa strancima, Uostalom, razmjena bi trebala biti okej – ona vama savjet, vi njoj zaplet. Pa neće valjda potpuni stranci raditi baš sve besplatno?

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.