jutarnja rutina

ODLOŽITE VIŠE TU ŠALICU: Djeluje li ljubav prema kavi doista tako loše na vašu kožu?

Nika Kovačić
30.04.2023.

Mnogima je kava neizostavni dio jutarnje rutine, no poništava li ona djelovanje vaših rituala njege kože?

„Seks može zadovoljiti, hrana može dati gorivo, ljubav održati, ali bez kave, koja je svrha?“, zapitala se hiperproduktivna autorica ljubavnih romana Nora Roberts. Istu strast dijelila je i spisateljica Louisa May Alcott, autorica romana ‘Male žene’, rekavši: „Sada bih radije primila kavu nego komplimente“. Kava možda djeluje kao magični napitak koji daje mladenačku energiju, no kada je ljepota u pitanju, ima li kontraefekt?

Mišljenja su podijeljena: kava ima svoje pozitivne, ali i negativne učinke, no kako je konzumiramo odlučujuće je za ljepotu kože.

Jutarnja kava: da ili ne?

Zrnca kave bogata su antioksidansima koji imaju brojne benefite, uključujući i naš ten, no tu presudnu ulogu ima porijeklo kave i njezina prerada. Stručnjaci preporučuju kvalitetnu, organsku kavu, crnu, bez mlijeka ili šećera, maksimalno 1-2 šalice dnevno. Zašto, pitaju se kavopije?

Kava može podići razinu stresa, ako je konzumirate previše, a to može rezultirati aknama. No što je previše? Stručnjaci kažu 400 miligrama je maksimum (oko 4 šalice), no savjetuju da se držimo daleko ispod te razine i limitiramo na 1-2 šalice.

kako kava djeluje na kožu
Foto: Pexels / Kateryna Naidenko

Tu su i mliječni proizvodi i šećer koji mogu utjecati na crijevnu floru što je direktno povezano s kožom. Oni mogu uzrokovati upalne procese, što rezultira pojavom akni, osobito u predjelu čeljusti.

No to nije jedini razlog zašto bismo trebali ignorirati onu vrećicu šećera. Ako se šećer u tijelu ne metabolizira pravilno, glukoza se veže za proteine kao što su kolagen i elastin u koži što uzrokuje glikaciju, zbog čega se gubi elastičnost i sjaj, te pojavljuju bore, upozoravaju eksperti. A sam kofein je diuretik pa crpi vodu iz organizma i tako dovodi do dehidrirane kože koja izgleda umorno.

Kofein u njezi kože

No nije sve tako crno kao što bi izgleda trebala biti naša kava. Mimi Luzon, kozmetičarka među čijim klijenticama su Bella Hadid i Irina Shayk tvrdi da kava kao izvor antioksidansa može imati pozitivan utjecaj na ten, ali da je bolje do njih doći topički tj. kroz kozmetičke proizvode koji sadrže kavu.

Kofein smanjuje otečenost, pa ga zato često nalazimo u kremama za područje oko očiju. Možemo ga pronaći i u brojnim proizvodima protiv celulita.

Umjerenost je ključ, kažu stručnjaci i sugeriraju da stanemo s kavom nakon one druge šalice dnevno, biramo kvalitetna zrna. A antioksidanse za blistavu kožu ipak potražimo u specijaliziranim proizvodima za kožu, a ne na dnu šalice.

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.