jutarnja rutina

ODLOŽITE VIŠE TU ŠALICU: Djeluje li ljubav prema kavi doista tako loše na vašu kožu?

Nika Kovačić
30.04.2023.

Mnogima je kava neizostavni dio jutarnje rutine, no poništava li ona djelovanje vaših rituala njege kože?

„Seks može zadovoljiti, hrana može dati gorivo, ljubav održati, ali bez kave, koja je svrha?“, zapitala se hiperproduktivna autorica ljubavnih romana Nora Roberts. Istu strast dijelila je i spisateljica Louisa May Alcott, autorica romana ‘Male žene’, rekavši: „Sada bih radije primila kavu nego komplimente“. Kava možda djeluje kao magični napitak koji daje mladenačku energiju, no kada je ljepota u pitanju, ima li kontraefekt?

Mišljenja su podijeljena: kava ima svoje pozitivne, ali i negativne učinke, no kako je konzumiramo odlučujuće je za ljepotu kože.

Jutarnja kava: da ili ne?

Zrnca kave bogata su antioksidansima koji imaju brojne benefite, uključujući i naš ten, no tu presudnu ulogu ima porijeklo kave i njezina prerada. Stručnjaci preporučuju kvalitetnu, organsku kavu, crnu, bez mlijeka ili šećera, maksimalno 1-2 šalice dnevno. Zašto, pitaju se kavopije?

Kava može podići razinu stresa, ako je konzumirate previše, a to može rezultirati aknama. No što je previše? Stručnjaci kažu 400 miligrama je maksimum (oko 4 šalice), no savjetuju da se držimo daleko ispod te razine i limitiramo na 1-2 šalice.

kako kava djeluje na kožu
Foto: Pexels / Kateryna Naidenko

Tu su i mliječni proizvodi i šećer koji mogu utjecati na crijevnu floru što je direktno povezano s kožom. Oni mogu uzrokovati upalne procese, što rezultira pojavom akni, osobito u predjelu čeljusti.

No to nije jedini razlog zašto bismo trebali ignorirati onu vrećicu šećera. Ako se šećer u tijelu ne metabolizira pravilno, glukoza se veže za proteine kao što su kolagen i elastin u koži što uzrokuje glikaciju, zbog čega se gubi elastičnost i sjaj, te pojavljuju bore, upozoravaju eksperti. A sam kofein je diuretik pa crpi vodu iz organizma i tako dovodi do dehidrirane kože koja izgleda umorno.

Kofein u njezi kože

No nije sve tako crno kao što bi izgleda trebala biti naša kava. Mimi Luzon, kozmetičarka među čijim klijenticama su Bella Hadid i Irina Shayk tvrdi da kava kao izvor antioksidansa može imati pozitivan utjecaj na ten, ali da je bolje do njih doći topički tj. kroz kozmetičke proizvode koji sadrže kavu.

Kofein smanjuje otečenost, pa ga zato često nalazimo u kremama za područje oko očiju. Možemo ga pronaći i u brojnim proizvodima protiv celulita.

Umjerenost je ključ, kažu stručnjaci i sugeriraju da stanemo s kavom nakon one druge šalice dnevno, biramo kvalitetna zrna. A antioksidanse za blistavu kožu ipak potražimo u specijaliziranim proizvodima za kožu, a ne na dnu šalice.

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.