COLD BREW KOKTELI OD KAVE

ZVIJEZDA SVAKOG TULUMA: Novi De’Longhi aparat za kavu Eletta Explore priprema popularne cold brew napitke i koktele u samo pet minuta

Aleksandra Orlić
05.04.2023.

Vi birate – želite li dobro rashlađeni koktel od kave za jutarnje buđenje, Cold Brew Cappuccino nakon ručka s toplom pjenom ili neki fini koktel prije večernjeg izlaska. Ili, zašto ne, možda u jednoj večeri isprobati svih 50 super recepata za cool tulum? Nije li to #Perfetto?

‘Protresen, a ne pomiješan’ – tim je riječima James Bond, jedan od najvećih trendsetera, hedonista i ljubitelj gadgeta svih vrsta, volio konobarima diljem svijeta objašnjavati kakvo piće želi da mu serviraju. No da nije sve u pozi, nego da ima nešto puno više i u pravoj temperaturi, doznali smo tek godinama kasnije, kada smo se i sami uvjerili da postoji golema razlika između pića koje je u cijelosti rashlađeno jer je dobro protreseno i onoga kada led samo tužno pluta na površini čaše dok je ostatak pića sobne temperature. Kao što nije isto pijemo li ledenu kavu napravljenu s vrelom vodom pa rashlađenu kockicama leda ili, pak, hladno kuhanu kavu. Ili, kako bi to James nonšalantno rekao: ‘Brew. Cold Brew.’

Fran Lauš i prijateljica testirali su tople i hladne napitke. Pripremljeni Perfetto.

Tako meka i slatka aroma

Naime, hladno pripremljena kava, poznatija i kao cold brew, već je neko vrijeme veliki trend u svijetu, što i ne čudi s obzirom na to da je zbog same tehnike spravljanja u njoj sačuvan i okus, ali i znatno veća doza kofeina. Kažu da su je prvi put počeli primjenjivati u 17. stoljeću u Kyotu, kada su otkrili da ćete, ako pomiješate talog kave i hladnu vodu te ih ostavite da se namaču najmanje 12 sati, dobiti izvrsne arome – znatno mekši i slađi, pomalo baršunasti okus kave koji u sebi sadrži znatno manje kiselosti i gorčine. Znamo, i vama je upao u oči podatak od 12 sati. Srećom, prvi aparati za kavu koji su ubrzavali proces pojavili su se baš u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, kao i James Bond koji je cijeli niz godina u svom stanu i više nego zorno demonstrirao sva čuda tehnike.

Priprema cold brew napitaka prava je magija jer voda zaobilazi grijač i dolazi do komore za kuhanje na sobnoj temperaturi i pod niskim pritiskom. Međutim, magija ne prestaje već se pretvara u napitak od kave sobne temperature te blago slatkog okusa.

Eletta Explore, šifra za super cold brew kavu

No, s druge strane, hej! Pa kome još danas uopće treba Mr. Bond, kada je tu Eletta Explore koju smo prvi put ugledali na sedmom katu chic restorana Eateria s kojeg je pucao pogled na vjetroviti Zagreb. Ne, Eletta nije nova Bondova djevojka, nego novi genijalni aparat za kavu iz obitelji De’Longhi koji u samo pet minuta može pripremiti neki od 50 cold brew napitaka ili pak pogoditi savršenu temperaturu vaše tople kremaste pjene. Vi birate – želite li dobro rashlađeni koktel od kave za jutarnje buđenje (bez alkohola, molim!), Cold Brew Cappuccino nakon ručka s toplom pjenom ili neki fini koktel prije večernjeg izlaska? Ili, zašto ne, možda u jednoj večeri isprobati svih 50 super recepata za cool tulum? Nije li to #Perfetto?

‘Uostalom, inovativnost je ono što brend De’Longhi čini posebnim. Vrhunska inovativna cold brew tehnologija omogućila nam je da potaknemo trend cold brew napitaka i vjerujem da će zato jednostavnost pripreme hladnih i toplih napitaka od kave ubrzo postati svakodnevica koju će naši vjerni potrošači prihvatiti’, izjavila je na predstavljanju Nataša Bagić, marketing menadžerica De’Longhi grupe u Hrvatskoj.

Nataša Bagić, Marketing menadžerica De’Longhi grupe u Hrvatskoj i Tea Kozulić, Junior Marketing Specialist za De’Longhi u Hrvatskoj.

Tehnologija hladne ekstrakcije: vaš napitak je gotov za 5 minuta

I dosta! Gotovo da nema te kave ili super uzbudljivog koktela koji ste isprobali u nekom super baru, a koji želite replicirati kod kuće, da ga Eletta neće moći pripremiti jer uređaj dolazi s tri jedinstvene tehnologije dizajnirane da zadovolje potrebe svakog ljubitelja kave. Apsolutna novost De’Longhi uređaja za kavu je revolucionarna tehnologija hladne ekstrakcije koja jednim dodirom pravi cold brew napitke za manje od pet minuta. A još bolja vijest jest da aparat ima i dvije posebne tehnologije – LatteCrema Hot i LatteCrema Cool, nove sustave za pjenjenje mlijeka koji vam mogu isporučiti pjenu na vašoj idealnoj temperaturi.

Influencericu Doru Martinović razveselila je informacija da ćemo u omiljenim vrstama napitaka od sada moći uživati i izvan kuće jer uređaj dolazi s putnom šalicom

Formula za tematski party ‘Zrno utjehe’

Formulu za čisti užitak i savršen party imate, a na vama je da odlučite koji će se kokteli naći na meniju i koga ćete sve pozvati na tulum. Naše favorite i recepte za fine koktele od kave možete pronaći na službenom Instagram profilu @delonghihrvatska. No kao u svakom dobrom filmu, ništa bez dobrog dijaloga. I zato – šaljite nam super cool recepte za cold brew napitke koje želite podijeliti i razmijeniti. Naš hashtag znate -#DeLonghiPerfetto.

Powered by De’Longhi Hrvatska

Pročitaj više

Ugrožena vrsta

Prve snimke „izumrlog“ morskog psa sklata daju nadu za oporavak ove kritično ugrožene vrste

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Ženska perspektiva

Društvene mreže pravo su vrelo svakojakih trendova, a na TikToku se u posljednje vrijeme može naći preko pola milijarde videa s heštegom #femalegaze. Pa što je uopće „ženski pogled“?

Inspiracija more

Čak i ako smo daleko od godišnjeg i morskih dubina, na sve njegove lijepe i opasne strane mogu nas podsjetiti ovi omiljeni filmovi

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.