Isprintajte i nalijepite na frižider

ŽIVOTNA NAGODBA: Ovih 8 stvari vam mogu produžiti život za 24 godine

Nika Kovačić
05.11.2023.

Zrno po zrno palača, zdrava navika po zdrava navika – dugovječnost.

Imate li i vi osjećaj da se sada nalazite na nekoj životnoj tržnici gdje vam je prodavač zaokružio cifru na 24 godine ako mu za uzvrat obećate ovih 8 stavki? No ako je vjerovati istraživanjima nije riječ o cjenkanju i procjenama od oka jer u studiji koja je predstavljena na godišnjem kongresu Američkog društva za prehranu u Bostonu, doktorica Xuan-Mai T. Nguyen iz Ministarstva veterana rata SAD-a i Frank Hu, direktor Instituta za prehranu na Harvard Universityju su istraživali navike i očekivani životni vijek više od 700.000 bivših vojnika i vojnikinja.

Znamo da sada očekujete da vam kažemo nešto što prije niste znali, da vam otkrijemo koju tajnu svemira, egzotičnu namirnicu, novi sastojak koji će uskoro dobiti Nobelovu nagradu, ali tajna je u kumulativnom djelovanju posve jednostavnih i zdravih navika. Samo ih se treba držati. I ono najljepše, za njih nikada nije kasno.

Samo 8 faktora

Naime, znanstvenici su došli do zaključka da zdrav način života ima gotovo dramatičan utjecaj na očekivani životni vijek. Prema istraživanju, osobe koji se pridržavaju ovih osam faktora mogu produžiti svoj životni vijek u prosjeku za 24 godine. A ovo je 8 zdravih navika koje biste trebali isprintati i nalijepiti magnetom na frižider. Ili još bolje, ravno na ogledalo.

Biti fizički aktivan

Izbjegavati opioide

Ne pušiti

Učinkovito upravljati stresom

Prakticirati zdravu prehranu

Ne konzumirati redovito velike količine alkohola

Osigurati dobar san

Održavati kvalitetne društvene odnose

No ako vam 24 godine ipak nisu dovoljno, tu su i neke druge alternative koje obećavaju da će vam produžiti život, među kojima prednjači ponuda znanstvenika Aubreya de Greya koji tvrdi da ćemo već uskoro moći živjeti i dulje od sto godina. No ništa manje nade ne polažemo niti u meduze koje su već odavno pronašle načine kako produžiti životni vijek. Meduze smo ovdje spomenuli samo zato jer slutimo da ima i onih koji žele malo egzotičnije odgovore na obećanje iz naslova – otkrivena tajna dugovječnosti.

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.