Mindful beauty

KAKO SKINUTI GODINE S LICA: Razgovarali smo s Ivanom Crnčić, stručnjakinjom za face yogu

Erna Žganjar
08.10.2023.

Stručnjaci kažu da vježbajući face yogu zaista možemo izgledati mlađe. Da, vježbe za lice mogu skinuti godine s našeg lica i to će vas koštati – vašeg vremena. Ivana Crnčić, vlasnica Face yoga by Ivana Akademije jedna je od vodećih stručnjakinja za face yogu, a svojom dugogodišnjom praksom prenosi svoja znanja ženama te kako svoje lice održavati svježim i sjajnim

Jennifer Aniston je obožava, Meghan Markle također, baš kao i Gwyneth Paltrow. Da, pričamo o face yogi. Vježbe za lice su prirodan način opuštanja koji pomaže kod smanjenja bora i poboljšava tonus kože. No u svijetu u kojem svi tražimo što brža rješenja želim vam predstaviti mindful beauty, koncept koji vam dugoročno može promijeniti izgled, a time i život nabolje. Naime, na tržištu se kontinuirano pojavljuju nove kreme, serumi i ulja koja obećavaju smanjenje mimičkih bora, spuštenih kapaka i bora oko očiju te ujednačen ten. Međutim, postoji jedan ‘ali’! Dermatolozi će vam reći da samo korištenje krema nije dovoljno, jer su molekule koje se nalaze u kremama prevelike i ne prolaze dalje od epiderme, gornjeg dijela kože. Zato su za njegu ključne dvije stvari – prehrana i yoga za lice.

Iako postoje brojne znanstvene studije koje dokazuju kako se redovito vježbanje lica pozitivno odražava na naše zdravlje i izgled, ne bi li vam približila face yogu – od toga kako se razvila, kako funkcionira i tko je idealan kandidat za vježbe lica, odlučila sam razgovarati sa ženom kojoj je to poziv. Ivana Crnčić je dugogodišnja instruktorica joge, a od 2017. godine pokrenula je svoju firmu i online platformu za edukaciju Face yoga by Ivana Akademija, a mene je svojedobno inspirirala da iskopam svoj davno zaboravljen gua sha i krenem u borbu protiv opadanja tonusa čeljusti.

Ivana, od 2017. godine intenzivno se baviš face yogom, održala si 70 radionica, imaš skupinu vježbi za lice koje su pod simpatičnim nazivom “mini izazovi” dostupne svima kao online paketi (7 vježbi po 15-ak minuta), a kontinuirano na društvenim mrežama objavljuješ nove materijale te motiviraš žene da se krenu brinuti o sebi. Stoga te na početku moram pitati – djeluje li face yoga i što kažu tvoje klijentice?

Uvijek kad me nove klijentice pitaju djeluje li, odgovaram im protupitanjem: djeluje li vježbanje mišića tijela? Da, face yoga djeluje! Uostalom, svako vježbanje i pravilna, a pogotovo svjesna aktivacija mišića, dovodi do rezultata. Drago mi je kad se žene nakon nekoliko mjeseci vježbanja jave s rezultatima. Doduše, oni nastaju postepeno, ali su zato postojani. Osim klasičnih vježbi, face yoga uključuje samomasaže i akupresure, a taj paket svjesne aktivacije dovodi do poboljšane cirkulacije, boljeg rada limfe te smanjenja stresa i napetosti.

Odlično si usporedila face yogu s vježbanjem mišića tijela. No osim što ove vježbe izrazito gode licu, znam to i po sebi, jer nakon njih izgledam znatno svježije, nema više niti one otečenosti. A po meni možda najljepša “nuspojava” je ta da se iznutra osjećam sjajno jer znam da sam napravila nešto dobro za sebe. Koje su sve prednosti face yoge?

Osim boljeg i svježijeg izgleda te poboljšanog tonusa, face yoga nas čini i opuštenijima. Masažom lica djelujemo na naš živčani sustav i palimo parasimpaticus. Osim toga, ona doista smanjuje probleme koje napetost stvara na licu, poput problema s čeljusnim zglobom ili tenzijskim glavoboljama. Pravilnom masažom akupresurnih točaka stimuliramo i unutarnje organe. Česte samomasaže balansiraju rad žlijezda lojnica pa i ten postaje bolji i ujednačeniji, a podočnjaci i otečenost lica postaju manje vidljivi.

Koliko dugo i koliko često treba trenirati i za koga su namijenjene vježbe za lice?

Vježbe za lice namijenjene su svima. U dvadesetima djelujemo preventivno, kasnije održavamo i ‘popravljamo’ stanje kože i mišića lica. Vježbice je dovoljno raditi nekoliko puta tjedno, a ja preporučujem da sve nove rutine integrirate u postojeće. Uostalom, svaka žena ujutro i uvečer stane pred ogledalo, čisti lice, nanosi preparate i šminku, a taj dio se može napraviti i kroz kratku masažu, tako da se ubaci par vježbica ili recimo da se dan završi masažom lica, bilo rukama ili nekim od alata. I na taj ste način dobili puno face yoga minuta, a niste odvajali dodatno vrijeme. Naši programi – mini izazovi i mjesečni ciklusi vam omogućavaju da pustite video u trajanju od 15-ak minuta u bilo koje doba dana i uz stručno vodstvo napravite nešto dodatno za svoje lice.

Aniston, Merkle i Paltrow se trude širiti svijest o važnosti vježbanja lica, a ne samo tijela, želeći da se face yoga ozbiljno shvati. Koji je tvoj stav o važnosti face yoge?

Face yoga pozitivno djeluje na naše emotivno stanje jer otpušta s lica sve tenzije nastale mimikom u toku dana, a one ponekad skrivaju i poneku emociju u kojoj ne želimo ostati zarobljeni, poput ljutnje ili tuge. Naša mimika s godinama otkriva na licu što smo najčešće s licem činili i to u obliku bora. Primjerice, okomite bore koje nastaju između obrva posljedica su stiskanja i spuštanja obrva. Naš mozak ovu akciju čita kao da procjenjujemo neku opasnost, stoga upregne čitavo tijelo pa i naš hormonalni sustav okrene u smjeru pripreme za reakciju na opasnost.

Kad taj dio lica opustimo, opušta se i tijelo, a neke nove, ‘pozitivne’ emocije ulaze u priču. Dobro je biti i ljut i tužan kada treba, ali ne zaglavljen. Upravo je zato face yoga alat koji preporučujemo i muškarcima, a ne samo ženama. Primjerice, moj prijatelj Robert Sever jedan je od prvih muškaraca koji je otkrio benefite face yoge i redovito koristi alate poput gua sha kamena ili rolera.

S druge strane, odličan je osjećaj da smo nešto sami napravili za sebe i svoje lice. Imati stvari u svojim rukama i preuzeti odgovornost za način na koji starimo igra veliku ulogu. Često se prikazuje kako smo bespomoćni u cijeloj toj priči i trebamo pomoć raznih industrija. Bespomoćni nismo. Da, ostarjet ćemo svi, bez iznimke, no pitanje je kako i hoćemo li sebe u tom procesu podržavati, cijeniti i voljeti ili graditi nezadovoljstvo. Naša je misija, osim pro-age filozofije, i mindful beauty. Da, ljepota, ali ne ljepota 20-godišnjakinje kao vječni model, bez obzira na našu dob.

Spomenula si Severa, a nedavno sam te srela na njegovoj reviji i izgledala si sjajno. Tvoje lice je bilo zategnuto, glatko i nekako si posebno zračila. Koliko često radiš face yogu? Što bi preporučila početnicima, a što onima koji već vježbaju face yogu – koje vježbe su optimalne za održavanje?

Hvala ti na komplimentu. Prije događanja na kojima želim dobro izgledati uvijek izmasiram lice nekim dobrih uljem. Kombinacija prokrvljenosti i sjaja uvijek daje dobar efekt i podigne lice, pogotovo ako ste umorni ili neispavani. Početnicima preporučujem da krenu s nekim setom vježbi za čitavo lice i vrat. Vrat je također važan dio cijele priče jer nosi našu glavu i lice i treba biti u dobrom treningu. Vježbama za čitavo lice i vrat osvijestit ćemo sve mišiće, njihova kretanja i funkcije. Moguć je i musklfiber u početku.
Nakon toga vježbamo i dalje čitavo lice, ali možemo više naglaska staviti na naša ciljna područja, bilo da se radi o području oka, obrazima, čelu ili podbratku.

Ja bih rekla da face yogu radim svaki dan, vježbam ujutro dok se spremam za izlazak, malo u liftu dok se vozim na svoj visoki kat. Navečer se obavezno masiram u krevetu jer nakon toga bolje spavam i budim se manje otečena, a ritual nanošenja kreme ujutro radim u pravilnim potezima prema gore i van. Pažnja licu je obavezan dio mog dana.

Face yoga osim što nije toksična, neinzvazivna je i sigurna za sve, cjenovno je prihvatljiva i ono najljepše – sami određujemo termin koji nam najviše odgovora. Možeš li nam odati koje se vježbe najviše traže?

Tako je, face yoga je dostupna i pristupačna, ali i potpuno prirodna metoda. Najčešće se traže vježbe za učvršćivanje linije čeljusti i smanjenje podbratka te one za područje čela. Tu odmah moram reći da su promjene na čelu i između obrva najčešće posljedica mimike, a nju je moguće pretrenirati, dok su linija čeljusti i podbradak malo drugačija priča. Tu puno ovisi o položaju tijela, građi lica, prirodnoj širini čeljusti, položaju jezika, načinu disanja i još nekim dodatnim faktorima. No, svima savjetujem vježbanje čitavog lica s naglaskom na njihovu temu, jer baš kao što je slučaj s tijelom, ni na licu ne možemo izdvojiti samo jedan njegov dio.

Ove jeseni, točnije 15. listopada 2023. krećeš s novom edukacijom koju si vrlo pomno pripremala i uključila razne stručnjakinje u proces. Edukacija nosi naziv ‘Otkrij tajne svog lica’, a cijeli program djeluje moćno. Možeš li navesti ključne razloge zašto bi se svaka žena trebala odlučiti za edukaciju?

Primijetila sam potrebu za takvom edukacijom jer su me moje dugogodišnje klijentice ponukale svojom željom za usvajanje više znanja. Svakoj ženi bi ova edukacija dobro došla jer će nakon nje znati kakvo je njeno lice i koža i neće se u moru ponuda pitati treba li joj nešto ili ne, Drugim riječima uštedjet ćemo ženama puno vremena i novaca. Osim toga, naučit će kako se njegovati izvana, ali i iznutra te kako smanjiti razinu stresa uz pomoć face yoge i drugih tehnika koje ćemo u toku edukacije koristiti.
Edukaciju sam sastavila uz pomoć izvrsne nutricionistice, kozmetičarke, neurologinje i akupunkturologinje, dok ja kao yoga učiteljica prenosim polaznicima svoje znanje i dugogodišnju praksu.

Za kraj otkrij nam tko je Ivana privatno. Što te pokreće? U čemu uživaš? Koju poruku imaš za sretan život? Rođena si Zagrepčanka pa kako izgleda tvoj savršen dan u rodnom gradu?

Pokreće me ideja da nam može biti bolje i jednostavnije i da je život prilika da skinemo sve kutije i maske koje imamo te dođemo do sebe i svog autentičnog izričaja, a tu nam na raspolaganju stoje mnoge metode i tehnike. Uživam na tom putu svog osobnog razvoja i rada s klijentima koji se isprepliću, a jako volim prirodu i životinje. Sretniji i zdraviji život je rezultat našeg upoznavanja sebe i vlastitih potreba, sposobnosti i granica te življenja u skladu s njima. Pronaći ono što nas puni i onda to i češće raditi.

Obožavam Zagreb. Dovoljno malen da je ugodan i pitom, a opet dovoljno velik da pruža razne mogućnosti. Okružen je prirodom pa je to savršen spoj. Nakon što odvedem kćer u školu, provedem sat vremena u šumi, na Dubravkinom putu i Cmroku, u Maksimiru ili u parku u Nazorovoj ili Jelenovcu. Trčim ili šećem s psom. I to je ta divna ugoda koju bih preporučila svakome da je iskoristi u Zagrebu. Nakon toga bih vas pozvala na doručak u nekom od fora mjesta koja se otvaraju, na Dolcu, oko Britanca, po kvartovima.

Ako je vikend, svakako bismo posjetili neku od tržnica, meni je Dolac prirastao srcu, ali volim i ostale. Prošetali bismo Gornjim gradom, mojim najdražim dijelom grada. Sunčani dan svakako bismo proveli vani, a kišni u nekom od muzeja. Uvijek mi je bila odlična fora biti turist u vlastitom gradu – otići u muzej pa u muzejski kafić ili negdje u blizinu, naručiti čaj, uzeti u ruke neki dobar časopis ili se provozati hop on – hop off turističkim autobusom. Do tada bismo već ogladnjeli pa bi nam trebao novi obrok, a to bi moglo biti nešto azijsko u jednom od mnogobrojnih novih restorančića. Zagreb je jako zabavan, samo se treba opustiti i uživati!

Više informacija potražite na stranici www.faceyoga.hr

Powered by Face yoga by Ivana Akademija

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.