TRIK S KUTIJOM: Kako smiriti živce dok vam srce divlja kao ludo na razgovoru za posao?

Nika Kovačić
29.10.2023.

Kako trebate disati, što biste mogli unaprijed izvježbati i zašto su kava i kolač dobra ideja, ali tek kao nagrada nakon obavljenog razgovora?

Koliko smo puta gledali super film ‘Pripravnik’ u kojem Anne Hathaway glumi uspješnu poslovnu curu koja u svoj start-up tim, koji je krcat inovativnim i cool hipsterima, uzima i seniora Roberta De Nira te kako im se život na kraju mijenja nabolje. No da stvari baš i nisu pod kontrolom saznajemo u drugoj polovici filma kada se Anna u hotelskoj sobi raspada pod teretom ambicija, plače De Niru u krilu da će umrijeti sama jer joj je brak u krizi, a prije važnog razgovora za posao noć ranije u hotelu drmne koji Xanax, tek toliko da se smiri. Priznajemo, situacije razgovora za posao su uvijek stresne, no nervoza se da srediti i nekim drugim načinom. Evo kako se skulirati kada ste napeti kao strune.

Dođite na vrijeme

Iako savjet zvuči isprazno, činjenica je da količina adrenalina koju vam može naglo podići kaotičan promet, kašnjenje i žurba ostaje u vašoj krvi, a to se itekako osjeti i na vašem držanju. Osim toga, kašnjenje se smatra znakom neprofesionalnosti i nedostatka poštovanja prema tuđem vremenu.

Odjenite svoju ‘power’ odjeću

Zaboravite puste eksperimente i odjeću u kojoj ne možete disati, a pogotovo onu za koju niste sigurni je li genijalna ili užasna. Jedan od najboljih alata koje trebate kako biste se osjećali samopouzdano i snažno, s više samopoštovanja i spremni za suočavanje s izazovima bez nervoze je odijelo koje vas osnažuje.

Isprobajte tehniku kutije za disanje

Ovo je jedna od najboljih tehnika disanja za smanjenje stresa i tjeskobe. Sastoji se u tome da zamislite kutiju s 4 strane. Prvo udahnite i brojite do 4 dok zamišljate da ste na vrhu kutije. Zatim izdahnite i brojite do 4 dok zamišljate da ste na drugoj strani kutije. Zatim ponovno udahnite s mislima na dnu kutije i izdahnite na sljedećoj strani. Ideja je da ponavljate ovu vježbu i usredotočite se samo na disanje dok ne osjetite da vam se puls vraća u normalu.

Foto: Unsplash+

Priprema je pola posla

Znamo, nije razgovor za posao audicija za glumu, no tko kaže da se ne biste mogli malčice pripremiti. Čitaj – istražiti tvrtku i mjesto za koje je raspisan natječaj. I da, ovdje ćemo reći pripremiti neke odgovore unaprijed i malo ih uvježbati. Ta sigurno ste već primijetili u nekim političkim debatama kako voditeljica pita jedno, a gost samopouzdano krene o nečem što bi se moglo zvati odgovor na pitanje, ali valjda ide okolnim putem. U prijevodu – malo si kupuje vremena unaprijed pripremljenim samopouzdanim odgovorima. Eto, tako ćete i vi sada imati vremena i snage usredotočiti se na svoje unaprijed pripremljene odgovore, a ne na svoju nervozu i ono glavno pitanje – vidi li se moja trema ili ne?

Motivirajuće izjave

Gledali ste vjerojatno sportaše prije starta kako gledaju u pod, zrak, negdje ispred sebe i kladimo se da ste se pitali što im prolazi kroz glavu? Vrlo vjerojatno je da mantraju neke motivirajuće izjave, a ne onu petlju negativnih misli – A što ako mi se dogodi ovo, a što ako mi se dogodi ono? No utješno je znati da je i pjevačica Annie Lennox priznala da joj prije nastupa svašta prođe kroz glavu – što ako me izda glas, što ako zaboravim riječi, što ako padnem u nesvijest? Je li to najgore što nam se može dogoditi? Da, događa se i najboljima. No, kada smo već puni savjeta, kavu i kolač ostavite kao nagradu nakon razgovora, jer istraživanja govore da vam mogu povećati adrenalin i nervozu prije važnog razgovora. Osim naravno, ako cijelu noć niste probdjeli od silnog straha. I to u sobi bez De Nira.

Naslovna fotografija: Unsplash, Canva

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.