Može i bez grižnje savjesti

ZAŠTO SVI PRIČAJU O DIRTY WELLNESSU: Više hedonizma, manje perfekcionizma, molim!

Nika Kovačić
02.02.2024.

Znate li zašto je veljača dobila nadimak prevrtljiva? Da, mislimo na vas i vaše novogodišnje odluke koje ste zaboravili u siječnju. A što kažete da ih ponovo aktivirate, ali u puno ležernijem modu?

Koliko je puta u redu zgriješiti? Čitaj – preskočiti trening, pretjerati sa slatkim, utopiti se u koktelima? Je li nedjelja pravi dan da si damo oduška sa slatkim grijesima ili da možda odaberemo srijedu? I zašto nam kada samo jednom pokleknemo pred opakim režimom tako lako padne motivacija, doslovce kao da je nikada nismo niti imali, pa se brže-bolje vraćamo starim navikama, I to pet puta intenzivnije nego do sada, a na kraju svega se osjećamo loše i slabo? Sve su to bila pitanja koja su mučila sve one nevjernike koji nisu izdržali sa svojim novogodišnjim odlukama niti do sredine siječnja. Hm, tko će ga znati. Možda je zato veljača dobila naziv prevrtljiva. Jednostavno je bilo previše onih labilnih osoba koje se nisu mogle držati svojih planova.

Foto: Unsplash+

Valentinovo, maškare i varljiva veljača

Uostalom, nije li veljača i zamišljena da bude neka vrsta ispušnog ventila – jer što su drugo Valentinovo i maškare nego praznici koji slave upravo tu neizvjesnost, zagonetnost, prepuštanje užicima, emocijama i strasti. Stoga ne čudi što se negdje krajem siječnja, u doba kada je Veganuary i službeno gotov stigao i novi trend koji propagira nešto ležerniji pristup životu. Neki ga zovu Dirty Wellness, a oni malo bojažljiviji biraju nešto blažu inačicu koja se zove Ciao Wellness. No kako već i sami nagađate, riječ je o tome da je konačno došlo doba da se oprostimo s prestrogim pravilima i malo opustimo. Nešto kao da je netko poželio iskombinirati perfekcionizam i hedonizam, burnout i prokrastinaciju. No što zapravo znači Dirty Wellness?

Foto: Unsplash

Koliko prljavih dana je taman?

Ne, ovo nije izlika za bjesomučno partijanje nego samo prijedlog da malo omekšate svoj režim te da prestanete slijediti nerealne ciljeve. Dakle, od sada pa na dalje ima prostora za vaše mušice, ‘prljave dane’ i trenutke kada jednostavno ne možete pronaći motivaciju. To bi trebalo ukloniti pritisak iz svakodnevnog života i pomoći vam da postignete svoje ciljeve. Na sporijem i nježnijem putu do vaših ciljeva, a koji je zapravo stvaran i dugoročno održiv. To je istovremeno i ključ uspješne rutine ovog stila života. I to posve svejedno želite li postići nešto u sportu, na emotivnom teretnu ili u zdravlju.

Raspored za sitne grijehe

Okej, lako je sve to reći, no kako postići taj tako daleki osjećaj mira, opuštenosti, samopouzdanja i sreće? I možemo li odmah skočiti na “prljave dane”? Evo kako ta potraga za ravnotežom funkcionira u stvarnom životu? Primjerice, ako slijedite svoju rutinu tjelovježbe od ponedjeljka do četvrtka, ali biste željeli u petak uživati u pizzi i vinu – učinite to! Ako idućeg ponedjeljka kolegica donese kolač u ured, a vi mu ne možete odoljeti – nema problema.

Foto: Unsplash+

Jer ovdje se ne radi se o prisiljavanju na dijetu, već o izgradnji prirodnog, opuštenog i svjesnog odnosa prema pitanjima zdravlja. To vrijedi i za tjelesnu aktivnost: Ako se jednostavno osjećate preumorno ili vam menstruacija otežava vježbanje u teretani, jednostavno to učinite sporije. I to bez grižnje savjeti, ali i bez onog padanja u stare navike bez granica.

Put do sreće

No da zaključimo, jer sada se već ozbiljno bojimo da ne pretjeramo s dužinom teksta. Individualnost je ključna, jer pokret želi naglasiti da su svaki čovjek, svaka psiha, svako tijelo i sve sposobnosti apsolutno jedinstvene. I stoga ne može postojati jedno, savršeno rješenje za zdrav način života. Zato pokušajte saznati što za vas funkcionira – a što ne. I ono najljepše – e dopustite da vam stres pojede svu zabavu, jer dirty wellness prije svega zagovara ponovno otkrivanje prave radosti u aktivnom i zdravom načinu života.

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

Je li moguće naći ljubav na Tinderu? Čini se da osim tzv. fuckboys sada trebamo paziti i na one zauzete

MUČENJE ŠUTNJOM

Šutnja, durenje, puhanje, ignoriranje… Zašto sve više ljudi umjesto otvorene komunikacije primjenjuje metode pasivno-agresivnog komuniciranja?

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

TAKTIKA: ESCAPE

Prvo su vas iznenadili time što su vam skidali zvijezde s nema, a zatim su samo isparili s ovog planeta? Nije baš da želite angažirati istjerivače duhova, ali zanima vas što se krije iza ovakvog %&!!! ponašanja?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.