Template isprike

NISMO VIDOVITI, ALI ZNAMO… Pet odgovora koje će vam servirati narcisoidni partner kada ga ulovite u prevari

Nika Kovačić
26.01.2024.

Kada su u igri prljave manipulacije, lažne optužbe i izvrtanja istine – nema do narcisa. Srećom, psiholozi su popisali najučestalije reakcije i rečenice koje će vam mrtav-hladan sasuti u lice narcisoidni partner ako ga uhvatite u prevari

Prebaci lopticu na drugoga: ‘Užasno si hladan i distanciran…’

Čuli ste već za teoriju ispruženog kažiprsta koja kaže da to što loše govorite o drugima često ima veze s vama. U ovom slučaju, narcisoidni partner će vas optužiti da ste hladni i ne iskazujete mu dovoljno pažnje i nježnosti. Pa naravno da je morao potražiti utjehu negdje drugdje. Ne bi li dokazao da je u pravu, često će u situacijama kada vam nije zgodno početi inicirati seks, a kada ga odbijete – eto dokaza tko je kriv.

Napad je najbolja obrana, a optužba bez pokrića još bolja: Pa vi ste varali njega!

Ako im prva taktika ne uspije od prve, narcisi imaju u rukavu spremnu i rezervnu. Počet će revno pratiti sve vaše korake, a prije svega kako reagirate na druge ljude i optuživati vas da flertate s drugima, da ga zanemarujete ili čak da ste ga prevarili. Nema veze što nemaju pravih dokaza. Bit će uporni sve dok vas ne izlude. Nastavak one priče iz vrtića znate. ‘Pa ti si prvi počeo’.

Foto: Unsplash

Tuga, čemer i nula emocija: ‘Nisam se osjećao voljeno’

Možda su vam zaboravili čestitati rođendan, doći na promociju, kupiti pelene… No što je lista onoga što su narcisi zaboravili napraviti prema onom popisu vaših nehumanih djela. Uostalom, čim narcis primijeti da mu redovito ne napuhavate ego, mogao bi se ozbiljno naljutiti i postati pasivno-agresivan. Prevario vas je? Pa naravno da je! Ta samo vam je na taj način mogao dati do znanja da ste ga zanemarili i da biste se trebali truditi puno, puno više.

Eufemizam zvan ‘promijenili ste se’

E, tu smo ih čekali – onog pravog, istinskog, najgoreg narcisa koji živi samo od površnog odraza i ne može podnijeti da se netko s godinama možda promijenio. I posve je nebitno hoće li vam to reći na uvijeniji ili grublji način – da ste ostarjeli, posijedili, smršavjeli, udebljali se, no jednostavno – niste mu više privlačni. Priznajemo, udarac od kojeg se najteže oporaviti jer djeluje na samopouzdanje, a vrlo lako bi vas mogao natjerati da se, bez razloga, počnete osjećati krivim.

‘Uostalom, ova veza je već odavno gotova’

Kad, gdje? Pa ako je već godinama gotova, kako to da nisu našli vremena da vam to i kažu nego su nastavili živjeti s vama, glumiti da je sve u najboljem redu, planirati zajedničke aktivnosti, putovanja… A a stvar bude gora, možda su čak kao gljive sjedili po kaučima bračnih savjetnika i trošili zajedničko vrijeme i novac, a onda su vas naprosto prevarili. I čekali da to sami saznate. No dobra vijest u moru loših je ta da vas ova rečenica i nije tako šokirala, jer djeluje kao da ste je negdje već sto puta čuli. Ma otkuda vam je samo poznata?

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Ne morate guglati simptome

Groznica, klecanje koljena, aritmija srca, gubitak sluha, paranoja, a naposljetku i potpuni gubitak razuma. Pa vi sada recite da to nije bolest. Dobra vijest: lijeka ima. Još bolja: kao i onih koji baš vole bolovati od ljubavi…

Sologamija, što je to?

Pogledali smo neke SF filmove koji tematiziraju ljubav, a zavirili smo i u knjigu ‘Future of Love’ Matthiasa Horxa

Izlaz iz fatalne veze

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.