14:10 ili 13:11: Nisu tajne šifre nego omjeri pametnog posta koji potiču pomlađivanje

Nika Kovačić
15.10.2023.

Jeste li znali da se proces autofagije (pametno recikliranje i neka vrsta samozacjeljivanja) počinje odvijati tek nakon 13. sata gladovanja?

Da pitate Margot Robbie kako je uspjela skinuti onaj baby fat u dvadesetima njezin odgovor bi kratko glasio – 16:8. U prijevodu, tijelo se 16 sati odmara, a 8 sati uživa u svakojakim delicijama. No, što ako ste poput mene pa ne možete zaspati ako u organizmu nema dovoljno hranjivih sastojaka koji bi potaknuli hormone zaslužne za dobar san? Dizati se u podne, da bi se doručkovalo u vrijeme bruncha, a zadnji obrok pojelo nakon Dnevnika možda je dobra ideja na ljetovanju, ali ostatak godine?

Imaju li stanice i drugog, ‘pametnijeg’ posla osim probave?

Za sve one zabrinute koji se poput mene pitaju što im je činiti, imamo dobre vijesti. Da biste potaknuli dobru probavu i ne manje bitno program pametnog recikliranja starih stanica, možete postiti i 14 ili 13 sati dnevno. U čemu je trik? Dok vi primjerice gladujete, stanice se ne bave probavom, tako da imaju kapacitet za razgradnju starih komponenti. Čitaj – istodobno mogu stvarati energiju recikliranjem starog staničnog materijala. No da bi bilo efekta, ovu vrstu blagog posta treba provoditi barem pet dana za radom, a fora je u tome da autofagija počinje taman nakon 12. ili 13. sata posta.

Foto: Unsplash+

Što je autofagija i što je potiče?

Mali podsjetnik: pojam autofagije potječe iz grčkog jezika i znači samozbrinjavanje. To je proces u kojem tijelo jednostavno ne odbacuje oštećene dijelove stanica, već ih razgrađuje i učinkovito ponovno koristi, a tako organizam ne samo da se uspješno bori protiv nekih bakterija i virusa nego i zaustavlja starenje. Jer što je drugo starenje nego veća nakupina smeća u stanicama.

Za razumijevanje ovog izvanrednog procesa čišćenja u tijelu japanski stanični biolog Yoshinori Ohsumi čak je dobio Nobelovu nagradu 2016. godine, a znanstvenik Aubrey de Grey je napravio karijeru, tvrdeći da je gladovanje jedan od glavnih ključeva kako zaustaviti procese starenja. Iako se autofagija neprestano događa na svim raznima našeg tijela, s godinama ipak malo posustaje. No, ako niste ljubitelj posta, znajte da autofagiju mogu potaknuti i vježbanje, spavanje te spermidin, prirodna tvar koja se također nalazi u namirnicama poput klica pšenice, mahunarki i gljiva i kavi. Hm, možda ona kava s gljivama o kojoj se u zadnje vrijeme priča nije samo običan trend?

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.