Budite realni!

JESU LI PESIMISTI IPAK U PRAVU? Dame i gospodo, čaša je napola prazna!

Tamara Radan
23.02.2024.

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Jeste li znali da optimizam može biti loš po vaše srce, a da se pozitivno razmišljanje može vrlo lako pretvoriti u svoju čistu suprotnost i toliko izmrcvariti čovjeka da ovaj zbilja zauvijek bude osuđen nositi onu klasičnu košulju na vezanje? E, u takve prognoze, i puno puno gore uvjerava heretik samopomoći, psiholog s Havaja Paul Pearsall. Naravno, da se ne može jednom običnom knjigom izbrisati sve ono što nam je Oprah Winfrey uz pomoć svojih dežurnih stručnjaka utuvila u glavu, a brazilski pisac Paul Coelho zapečatio rečenicama tipa – “Samo morate nešto jako željeti i sve će vam se ispuniti!”

No, umjesto da se obuče u crno odijelo i počne mahati bijelom zastavom, Perasall se potrudio potvrditi svoje teze psihološkim studijama i naravno, vlastitim iskustvom. Prije puno godina Paul je obolio od teške bolesti, a liječnici su mu istog trena nakon što su mu saopćili tužnu vijest natrpali krevet knjigama pozitivnog razmišljanja, tvrdeći da će tako puno brže ozdraviti. No, umjesto da mu bude bolje, Paul se osjećao sve više pod stresom. Em mora savladati strah od smrti, em mora glumiti hrabrog pacijenta. Na kraju mu je sve to došlo do grla pa je digao i ruke i rekao: “Predajem se!”

Foto: Unsplash’

I za živo čudo – preživio je! I shvatio da su u stvarnom životu stvari puno kompliciranije i da je ta ego-ideologija ‘Ti to možeš!’ vrlo nehumana, budući da u sebi sadrži i drugu stranu medalje, koja kaže ‘Jao si ga tebi ako ne uspiješ!’ Na primjer, možete vi vjerovati koliko želite u svoje sposobnosti, no što kada uspjeh ovisi o puno više parametara koje jedva da možete promijeniti, kao što su temperament, talent, sreća ili slučaj. I što da onda radimo? Ništa? E, baš to, savjetuje ovaj Havajčanin. Vjerujemo da takav pogled na svijet koji se ne vrti oko pojedinca, već mirnog suživota s drugima može pasti na pamet samo čovjeku koji oko vrata ima suknjicu od lišca, vijenac od cvijeća i koji pije Bamboochu!

Foto: Unsplash

U 11 koraka do male sreće! Jer Paul Pearsall poručuje: “Budite realni! Jer vi to zaslužujete!”

Budite pesimist! Manje ćete se umoriti! A to nam je stanje uma nekako prirodno! Zar mislite da bi naši preci preživjeli da nisu razvili u tijeku evolucije tu vrstu negativnog razmišljanja i očekivanja da će im netko zabiti nož u leđa kada to najmanje očekuju?

Ne vjerujte si previše! Ma koliko vi bili sposobni, činjenica je da vi ne možete baš sve apsolutno sami. U suprotnom, mislite da bi brdo dolazilo Muhamedu?

Ruke gore i kažite ‘Predaja’! Priznajemo, ponekad piliti i ustrajati na jednoj stvari može samo budala koja nije u stanju vidjeti koliko je šansi upravo prošlo pored nje!

Budite tužni! Tko se stalno prisiljava biti ushićen i na silu sretan, ograničava svoje prirođene sposobnosti kreativnog ili kritičnog mišljenja!

Izgubite nadu! Studije su upravo pokazale da nada ne pomaže bržem ozdravljenju, kao što nije istina ni to da ste sami krivi ako obolite od nekih opakih bolesti.

Pa nisu loša ni srebrna ni brončana medalja! Ne znamo jel bi ovakav stav spasio Missice od histerična plača, no nama običnim smrtnicima je i više nego koristan!

Jer vi to ne zaslužujete! Samo totalni idioti i sumnjivi tipovi koji obično sjede u zatvoru očekuju da zaslužuju ogromnu sreću. Prihvatite činjenicu da je sreća okrugla!

Priznajte, vaša obitelj je disfunkcionalna! Pa što? Kao da se na poslu ne morate svaki dan družiti s ekscentricima i luzerima?

Zaboravite na dijetu! Zar nije jednostavnije živjeti po sljedećem pravilu: Manje se brinuti, manje jesti, više kretati!

Priznajte godine! Ma što god vi radili – injekcije botoxa, lifting, budite sigurni da sila teža trijumfira, jer svi ćemo mi jednoga dana postati stari i naborani. Što ne biste uživali u činjenici da to što svakim danom postajete sve stariji znači da nećete morati umrijeti mladi.

Prestanite se brinuti da ne iskorištavate sav potencijal! Istini u oči, vi vjerojatno nemate više potencijala nego što ga trenutno pokazujete. Sve ostalo će vas samo sve više bacati u depru i komu, a onda vam zbilja niti jedna knjiga iz samopomoći neće pomoći!:)

*Naučite se smijati sami sebi i ne doživljavati svijet tragično!

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Predgrupa za glavni show

Jeste li ikada izlazili s nekim – možda tjednima, možda mjesecima i to samo zato da bi prekinuli s vama jer nisu bili spremni za ozbiljnu vezu. A onda su već par mjeseci kasnije pompozno najavili svoje zaruke na Facebooku? Čestitamo, vjerojatno ste ih hypali za onaj pravi nastup. Ako želite i dalje nastupati kao predgrupa, molimo da si nađete prave glazbene angažmane, a za koje će vam i uredno platiti. Ako je odgovor ne, nastavite čitati ovaj tekst.

POGRBLJENO SJEDENJE

A sada tu kilažu pomnožite s četiri, pet sati zurenja u mobitel na dan, koliko u prosjeku provedemo nad gadgetima i – voila! Dobili ste rezultat. Ili, bolje rečeno, dijagnozu.

JA, DIVA?

Ako se često osjećate kao da ste samo sporedna uloga u filmu o tuđem životu, možda je vrijeme da osvijestite „energiju glavnog lika“

Naučite gledati na kineski Qi sat

Svaka čast pametnim satovima, ali tradicionalna kineska medicina već odavno zna kada pojedini organi najbolje rade i – ne manje važno – što nam žele poručiti kada se uporno javljaju u točno određeno vrijeme

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.